Facebook Twitter RSS

Cara Test Antivirus Berfungsi Atau Tidak


Assalam .. Hari ni aq nk ajar satu cara mudah untuk anda test sama ada anti-virus yang ada dalam leptop / komputer berfungsi atau tidak ..

Cara-cara nya :-
1. Buka Notepad dan copypaste code ni :

X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*

2. Tulisan kat notepad tu mestilah Horizontal . Seterusnya, save notepad tadi dengan hujung berakhir .com ( contoh : Virus.com )






















3. Apabila save, dalam beberapa saat antivirus akan mengesan bahawa terdapat virus.

*Jangan risau kerana benda ni tak merbahayakan komputer pun.. Nak test banyak kali pun tak pe..
*Kalau tak berfungsi, buka antivirus dan scan file tadi ..

Cara nak simpan dalam notepad untuk digunakan masa hadapan :

Ni bagi yang nak simpan code tadi supaya tidak dikesan antivirus . Mane taw lain kali nak test lagi ke kan ..

1. Copypaste macam tadi, tapi sebelum atau selepas code tadi tulis la ape2 pun .. save .txt



Sekian, itu saja .. Assalam !




SHARE THIS POST

  • Facebook
  • Twitter
  • Myspace
  • Google Buzz
  • Reddit
  • Stumnleupon
  • Delicious
  • Digg
  • Technorati
Author:Admin Gempak
Jika terdapat kerosakan link atau pertanyaan sila hubungi kami. Kerjasama anda amat dihargai. Terima Kasih ^_^

0 comments: